Categories
Uncategorized

EL VENDRELL, PLATJA DE MONTPARNASSE

La Fundació Apel·les Fenosa i l’Ajuntament del Vendrell evoquen la colonia d’intel·lectuals i artistes internacionals que va consolidar-se al Vendrell als anys 60, amb l’arribada de l’escultor Apel·les Fenosa, que va convidar els seus amics a la Casa del Portal del Pardo. Un llibre i una exposició narren aquest cenacle desconegut, amb la descripció dels seus protagonistes. A les colònies d’intel·lectuals cosmopolites que ha acollit la costa catalana, com les de Cadaquès, Tossa de Mar o Sitges, caldria afegir ara la de Vendrell, com un cenacle atractiu d’artistes i creadors, que va tenir una florida primera quan Pau Casals basteix la Vil·la Casals, i una segona en els anys 50-60 del S. XX.

Aquest projecte ilustra com va congriar-se aquesta darrera i quins eren els seus protagonistes, amb noms i cognoms, posant llum a una aventura que es va desenvolupar amb total discreció i un esperit harmònic amb el territori. Tot va commentar quan l’escultor Apel·les Fenosa i la seva esposa Nicole comprèn una casa a la vil·la del Vendrell a finals dels anys 50. Els artistes parisencs somniaven amb la llum del Mediterrani i aspiraven a tenir-hi una residència d’estiu.

Aquesta casa va renovar l’escultura de Fenosa, però també la seva vida. Com era gran i disposava de moltes habitacions, la idea del matrimoni era la de compatir-la des del primer instant amb els seus amics, els parisencs i els catalans. Si inicialment tots eren acollits a la Casa del Portal del Pardo; finalment, com constata aquest projecte, les cases adquirides per aquests eixamplen el nucli de la colònia internacional i l’expandeixen pel Baix Penedès. Els primers convidats varen ser Tristan Tzara, fundador del Dadaisme, els anglesos Patience Gray i Irving Davis, els artistes japonesos que havien conegut Fenosa a París, també els russos de Montparnasse, l’escriptor Michel Cournot i Nella Bielski, Cécile Eluard, filla del poeta Paul Eluard, la pianista Evelyne Dubourg, o la galerista Henriette Gomes, que va intentar dur al Vendrell a la família del pintor Balthus.

Poc a poc, els amics comencen a comprar cases per estar més a prop de l’escultor, com la família d’ Albis, de les fàbriques de porcellana de Limoges, Ursula Schroeder, filla del famós psiquiatra Prinzhorn, l’ antropòleg Robert Jaulin, l’antiquari llibreter Joan Gili, l’escriptor Joan Perucho, el notari Julio Lacambra, els gravadors Antoni Ollé Pinell i Jaume Pla.

Els paisatges de les platges de Sant Salvador i Comarruga, amb la presència de la Vil·la Casals, Albinyana, Sant Vicenç de Calders o Masarbonés esdevindran una extensió de la Casa dels Fenosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s