Categories
Uncategorized

LA FUNDACIÓ APEL·LES FENOSA RESCATA L’OBRA DE DUES DONES ARTISTES: MONTSERRAT FARGAS I NADIA SOKOLOVA

Des del  Dia dels Museus i finals de setembre de 2021 la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell ens apropa a l’obra de dues creadores desconegudes: MONTSERRAT FARGAS i NÀDIA SOKOLOVA, totes dues actives a la Barcelona dels anys trenta.

MONTSERRAT FARGAS  ( Barcelona, 1908-circa 1975 ) va ser la companya d’ Apel·les Fenosa entre els anys 1930 i 1939, entre la seva tornada de l’exili parisenc i la fugida després de la desfeta  de la Guerra Civil. Tots dos vivien en un pis-taller prop de la Plaça Reial. Fenosa la va animar a pintar i va fer una obra propera a la sensibilitat fenosiana.  Exposà individualment en aquella època, incorporant-se al cercle d’ amis de l’escultor…..Granyer, Domingo, Pruna, Bosch Roger i especialment l’escultor Manolo Hugué.  Restà a Barcelona després de la Guerra i va continuar pintant, amb una obra de cromatisme fauvista.

NÀDIA SOKOLOVA,( Biarritz, 1911- Treignac, 2004)  va ser amiga de la Montserrat Fargas. Nascuda a Biarritz, va arribar a Barcelona als anys 30, desenvolupant una obra poètica i participant de les activitats del grup ADLAN. L’ any 1935 va marxar a Nova York. La seva germana VÀLIA SOKOLOVA vivia amb ella a Barcelona. Cantatriu, va esdevenir pintora surrealista. Exposà individualment a la Joieria Roca de Barcelona, i formà part de l’exposició LOGICOFOBISTA, tot i que el nom que apareix a la propaganda de la mostra és el de la Nàdia. Aquesta exposició representa una aportació a la biografia de la poeta, i a l’aclariment sobre la personalitat de la seva germana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s